Vesti

ANSAMBL RUMUNSKE NACIONALNE OPERE IZ TEMIŠVARA GOSTOVAO SA PREDSTAVOM "TURANDOT" ĐAKOMA PUČINIJA

6 decembar 2014

Ansambl Rumunske nacionalne opere iz Temišvara gostovao je 6. decembra u uzvratnoj poseti Narodnom pozorištu sa predstavom "Turandot" Đakoma Pučinija, kojom je dirigovao Dejvid Krešenci iz Italije.
Naslovnu ulogu pevala je sopran Dragana Radaković, umetnica rođena u Novom Sadu, koja je diplomirala i magistrirala na dva odseka - na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, solo pevanje u klasi profesorke Radmile Bakočević i dirigovanje u klasi profesora Stanka Šepića, dok je u roli princa Kalafa nastupio tenor Bogdan Roman.
U velikom ansamblu su bili i Oktavijan Vlaiku (Timur), Narcisa Brumar (Liu), Dan Pataka (Ping), Kristijan Balašesku (Pang), Remus Alazaroe (Pong), Sabin Placinta Ćuresku (Car Altum), Marijus Gosa (Mandarin), Viktor Ger (Princ Persije) i Manuela Ardelen (Dželat).
U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i baletski ansambl Rumunske nacionalne opere.
Publika u prepunoj sali, pozdravila je sve umetnike, na kraju ove opere u tri čina, dugotrajnim i snažnim aplauzom.  
Producent je Kornelije Murgu, scenografiju i kostime kreirao je Mario de Karlo, a koreografiju je uradila Karmen Kožokaru.
Libreto su napisali Đuzepe Adami i Renato Simoni.
Opera "Turandot" praizvedena je 26. aprila 1926. godine u Teatro alla Scala u Milanu.  
Rumunska nacionalna opera iz Temišvara je jedna od četiri ustanove te vrste u susednoj državi.
Ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu gostovao je veoma uspšešno na sceni tog teatra 2. novembra sa Vagnerovim "Letećim Holanđaninom".
Na taj način, posle više od tri decenije, obnovljena je saradnja dve geografski i programski bliske operske Kuće.
M.B.