Vesti

ĐORĐE MAKAREVIĆ DOBITNIK NAGRADE TERPSIHORA, URUČENjE 29. APRILA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

28 april 2015

Nagradu Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, Terpsihora dobio je koreograf i reditelj predstave Narodnog pozorišta u Beogradu - "Oni" Đorđe Makarević.
Odluku da se nagrada Terpsihora za 2015. godinu dodeli Makareviću doneo je, na sednici održanoj 27. aprila, tročlani žiri u sastavu: Ksenija Dinjaški, baletski pedagog, teoretičar igre i kritičar (predsednik), Rosa Milić, baletski umetnik i pedagog klasičnog baleta i Slobodan Beštić, dramski umetnik.
U obrazloženju nagrade žiri je istakao da je izabrana tema baleta "Oni", psihički poremećena porodica i mladić koji na svirep način ubija mlade devojke, bila višestruko inspirativna u stvaralačkim nastojanjima koreografa i reditelja Makarevića.
- Sukobljavajući se sa nesvakidašnjim sadržajem predstave, želeći da pronikne u najbitniji problem ove priče, kako nastaje ubica, Makarević nam je poslao poruku o važnosti vaspitanja dece i mladih ljudi. Prateći zahtevnost scenskog prikazivanja surovih događanja, koreografskim jezikom je dolazio do najdragocenijih stvaralačkih rezultata. Imajući izbor da u koreografskom istraživanju krene putem koji mu najviše odgovara, izabrao je klasično baletsku osnovu u spoju s neophodnim slobodnim – savremenim pokretom. Upravo je taj spoj pokazao delotvornost koreografskog učinka i predstavlja primer čistog i jasnog pristupa načinu koreografskog izražavanja - ocenio je žiri.
Kratki balet "Oni", premijerno je izveden 17. januara ove godine na Sceni "Raša Plaović", u okviru projekta "Veče mladih koreografa".
Nagradu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja i Institut za umetničku igru Beograd.
Svečana dodela biće održana na Svetski dan igre, 29. aprila u 13 časova, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
M.B.

ĐORĐE MAKAREVIĆ
Rođen je u Beogradu. Završio Baletsku školu „Lujo Davičo" i diplomirao pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Prvak baleta i koreograf u Pozorištu na Terazijama. Dobitnik je prestižne Nagrade grada Beograda u oblasti umetnosti, za jedini inkluzivni mjuzikl te forme na svetu, Čarobno putovanje, po romanu Žila Verna Put oko sveta za 80 dana.