Vesti

„DON KARLOS“ PONOVO NA OPERSKOM REPERTOARU, GOSTOVALI IVAJLO KRINČEV I SANjA ANASTASIA, DEBITOVALI NENAD JAKOVLjEVIĆ, VLADIMIR ANDRIĆ I ALEKSANDAR STAMATOVIĆ

13 maj 2015

Posle pauze duže od tri godine, na operski repertoar Velike scene, ponovo je, od 13. maja, uvršten „Don Karlos“ Đuzepa Verdija.
Na tom izvođenju, pod dirigentskom upravom gosta iz Bugarske Ivajla Krinčeva, u ulozi kralja Španije Filipa debitovao je bas Nenad Jakovljević, njegovu suprugu Elizabetu tumačila je sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, naslovnog junaka dočarao je tenor Dušan Plazinić, gošća – mecosopran Sanja Anastasia pevala je rolu španske plemkinje Eboli, bariton Vladimir Andrić debitovao je kao španski plemić Rodrigo, a bas bariton Aleksandar Stamatović kao Veliki inkvizitor.
U podeli su bili i Vuk Matić (Fratar), Nevena  Matić (Tebaldo), Mirjana Begenišić (Glas sa neba), Stevan Karanac (Grof Lerma) i Slobodan Živković (Kraljevski herald).
U ovoj operi u četiri čina (sedam slika) učestvovao je Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
”Don Karlos”, opera izražajnih i veoma zahtevnih arija, koja traži posebnu pažnju publike, poslednjih decenija nezaobilazni je deo repertoara ozbiljnih svetskih operskih kuća.
Snažan aplauz gledalaca na kraju predstave upućen kompletnoj umetničkoj ekipi, bio je sasvim nego jasan pokazatelj da je povratak te opere, uistinu, predstavljao odličan repertoarski potez.
Predstava je poslednji put bila na repertoaru 4. februara 2012. godine, a to izvođenje bilo je posvećeno proslavljenom basu Živanu Saramandiću koji je pripremao ulogu Velikog inkvizitora, ali je preminuo nekoliko dana ranije, 30. januara, u 73. godini.
Tom prilikom, režiju Mladena Sabljića obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.
Scenografiju je uradio Vladimir Marenić, kostime Ljiljana Dragović, a koreografiju Vladimir Logunov.
U Sabljićevoj režiji, opera je premijerno izvedena 9. oktobra 1992. godine, a prvi put je obnovljena 18. februara 2006. godine.
Verdijev „Don Karlos“, napisan po porudžbini Pariske opere, premijerno je odigran u francuskoj prestonici 1867. godine.
Libreto, prema Šilerovoj drami, napisali su Žozef Meri i Kamij di Lokl, a radnja se dešava u Španiji oko 1560. godine.
M.B.