Vesti

DRAGUTIN MATIĆ DEBITOVAO KAO NABUKO U ISTOIMENOJ VERDIJEVOJ OPERI

11 oktobar 2014

Opera Đuzepa Verdija "Nabuko", pod dirigentskom upravom Zorice Mitev Vojnović, sa baritonom Dragutinom Matićem u naslovnoj ulozi, koji je prvi put nastupio u toj produkciji, izvedena je u subotu 11. oktobra na Velikoj sceni
U podeli su bili i Aleksandar Dojković (Ismail), Ivan Tomašev (Zaharija), Ivana Petrović k.g. (Abigaila), Aleksandra Angelov (Fenena), Aleksandar Pantelić (Veliki sveštenik) i Danilo Stošić (Abdalo).
U ulozi Ane debitovala je Nevena Matić koja je uspešno završila usavršavanje u Operskom studiju Narodnog pozorišta „Borislav Popović“.
Režiju Ognjana Draganova iz 2007. godine obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.
Video materijal urađen je u video studiju Narodnog pozorišta pod rukovodstvom Petra Antonovića.
Scenografiju je kreirao Aleksandar Zlatović, a obnovu kostima uradila je Ljiljana Dragović.
Mladi operski pevač Matić je pre više od godinu dana uspešno debitovao na sceni Narodnog pozorišta ulogom Grofa Lune u operi "Trubadur", nastupio je kao Renato u operi "Bal pod maskama" a sada se prvi put predstavio u naslovnoj ulozi.
Odrastao u porodici muzičara u Beogradu slušajući izvođenja operskih predstava sa repertoara Narodnog pozorišta Matić je za vreme studija na Pravnom fakultetu u Beogradu počeo istovremeno i muzičko školovanje na Univerzitetu u Kragujevcu u klasi primadone Radmile Bakočević.
Član Operskog studija "Borislav Popović" Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2010.godine a iste godine dobija stipendiju za dalje školovanje u Nemačkoj na Muzickoj akademiji u Wirzburgu.
Dobitnik je više prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima među kojima su "Nikola Cvejić" u Rumi, i "Petar Konjović", u Beogradu, kao i specijalne nagrade opere "Madlenianum", za najbolje izvođenje operske arije.
Održao je više solističkih koncerata u Beogradu, Kragujevcu, Kruševcu Kraljevu i Vrnjačkoj Banji.
M.B.