Vesti

FRANČESKO DI MAURO DIRIGOVAO IZVOĐENjEM OPERA "KAVALERIJA RUSTIKANA" I "PAJACI"

25 februar 2015

Izvođenjem opera "Kavalerija Rustikana" Pjetra Maskanjija i "Pajaci" Ruđera Leonkavala, koje su bile na repertoaru Velike scene u sredu 25. februara, dirigovao je gost iz Italije Frančesko di Mauro, poznat pod umetničkim imenom Franc Garozo.
U "Kavaleriji Rustikani" solisti su bili Ana Rupčić (Santuca), Aleksandar Dojković (Turidu), Aleksandar Stamatović (Alfio), Tamara Nikezić (Mama Lučija) i Ljubica Vraneš (Lola).
U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Opera, za koju su libreto prema Vergiju napisali Tađoni -Toceti i Menaski, premijerno je izvedena 21. januara 2006. godine na Velikoj sceni, a režiju Ivana Stefanutija preneo je Mateo Maconi.
"Kavalerija Rustikana" praizvedena 1895. godine, a  čija se radnja odvija u selu na Siciliji, krajem 19. veka, donela je „pravu” i ”uverljivu“ -  istinitu priču iz naroda, o sicilijanskim seljacima i tako utrla put novom pravcu u operskom stvaralaštvu pod nazivom verizam
Iste večeri, publika je mogla da pogleda i Leonkavalove  "Pajace" koji se veoma često izvode sa "Kavalerijom Rustikanom".
U prologu „Pajaca“,  dat je pravi manifest verizma, a radnja je inspirisana istinitom pričom, čiji je svedok kompozitor bio još kao dete.
U podeli su bili Dušan Plazinić (Kanio), Sofija Pižurica (Neda), Miodrag D. Jovanović (Tonio), Vladimir Andrić (Silvio), Darko Đorđević (Pepe), Gavrilo Rabrenović i Ranko Jović (Seljaci).
U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Dečiji hor "Horislavci".
Frančesko di Mauro, jedan od najpoznatijih italijanskih dirigenata, diplomirao je dirigovanje na Konzervatorijumu u Parizu, pod mentorstvom velikih dirigenata kao što su Serđu Celibidake, Janoš First i Enri-Klod Fantapje.
Dirigovao je širom sveta u prestižnim institucijama kao što su Karnegi hol u Njujorku, Odesa Opera Haus, Opera Hol u Torontu, Opera Krakov, Berkli Opera Haus iz San Franciska, Nacionalna Opera Gdanjska...
M.B.