Vesti

GLOB TEATAR 18. JUNA GOSTUJE SA "HAMLETOM" NA VELIKOJ SCENI

25 februar 2014





Gostovanje pomogli:





U okviru svetske turneje, koja je počela 23. aprila i ima za cilj da se obeleži 450 godina od rođenja legendarnog Vilijema Šekspira, slavni Glob teatar iz Londona gostovaće 18. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sa "Hamletom u režiji Dominika Dromgula i Bila Bakhursta.

Tokom ove dvogodišnje pozorišne avanture nazvane "Globe to Globe: Hamlet“, jedna od Šekspirovih najpoznatijih i najizvođenijih tragedija biće odigrana u skoro svim zemljama sveta.
Trupa će prvo obići Evropu, potom odlazi na Karipska ostrva, Severnu i Južnu Ameriku, pa niz zapadnu obalu Afrike do Australije i ostrva Tihog okeana, odakle će se preko Indonezije, Japana, Kine i Azije i istočne obale Afrike vratiti nazad u Englesku.
Turneja će se završiti gde je i počela - u Globu, replici elizabetanskog pozorišta na južnoj obali Temze u Londonu.
Planirano je da poslednje izvođenje bude održano 23. aprila 2016. godine, kada se navršavaju četiri veka od smrti čuvenog Vilijama Šekspira, za čije je stvaralaštvo Glob teatar neraskidivno vezan.
Reditelj Piter Bruk smatra da je Hamlet od svih Šeksiprovih komada najobuhvatniji i najuniverzalniji.
- Šest najjednostavnijih reči u engleskom jeziku su "biti ili ne biti" (to be or not to be). Jedva da postoji mesto na planeti na kome te reči već nisu prevedene. Igrati "Hamleta" na izvornom jeziku po celom svetu je veoma hrabar i dinamičan poduhvat - ocenio je Bruk.
Na sceni tog kultnog pozorišta, 11. maja 2012. godine, u okviru "Kulturne olimpijade", sa velikim uspehom premijerno je izvedena predstava Narodnog pozorišta u Beogradu - Šekspirov "Henri Šesti" u režiji Nikite Milovojevića.
Poseban značaj ovog nastupa predstavlja i činjenica što se sa scene tog mitskog pozorišta prvi put, u 400 godina postojanja, čuo srpski jezik, što, zaista, predstavlja veliku čast i služi na ponos i Narodnom pozorištu i Srbiji.
Kulturna olimpijada počela je 23. aprila kao uvertira Letnjim olimpijskim igrama, a tokom šest nedelja pozorišne trupe iz 37 zemalja prikazale su svih 37 Šekspirovih dela na isto toliko jezika.
Ulaznice, po ceni od 3500, 2000 i 500 dinara, mogu da se nabave na blagajni Narodnog pozorišta od petka 18. aprila.
M.B.

Više o turneji Glob teatra možete saznati OVDE

 

Razgovor sa rediteljem Dominikom Dromgulom, objavljen 31. maja u "Pozorišnim novinama"

                                       Kulom od kofera u svet

U okviru svetske turneje, koja je počela 23. aprila i ima za cilj da se obeleži 450 godina od rođenja legendarnog Vilijema Šekspira, slavni Glob teatar iz Londona gostovaće 18. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sa „Hamletom u režiji Dominika Dromgula i Bila Bakhursta.
Tokom ove dvogodišnje pozorišne avanture nazvane „Globe to Globe: Hamlet“, jedna od Šekspirovih najpoznatijih i najizvođenijih tragedija biće odigrana u skoro svim zemljama sveta.
Trupa će prvo obići Evropu, potom odlazi na Karipska ostrva, Severnu i Južnu Ameriku, pa niz zapadnu obalu Afrike do Australije i ostrva Tihog okeana, odakle će se preko Indonezije, Japana, Kine i Azije i istočne obale Afrike vratiti nazad u Englesku.
Turneja će se završiti gde je i počela - u Globu, replici elizabetanskog pozorišta na južnoj obali Temze u Londonu. Planirano je da poslednje izvođenje bude održano 23. aprila 2016. godine, kada se navršavaju četiri veka od smrti čuvenog Šekspira, za čije je stvaralaštvo Glob teatar neraskidivno vezan.
Reditelj Dromgul smatra da ova turneja predstavlja idealan način da se još jednom potvrdi činjenica da je Šekspir „bio zadivljujući umetnik čiji su umetnički dometi već osvojili mnoge geografske površine, po mom mišljenju, više od bilo kog drugog pisca u istoriji".
„Naša želja je da njegova dela dopru još i dalje. Naravno, u mnogim mestima gde ćemo gostovati, publika već temeljno poznaje Šekspirova dela – međutim, u nekim drugim mestima će biti ljudi koji nikad nisu čuli za njega. Nadamo se da će nam ovo obezbediti svež i nov pristup drami, pa će ta izvođenja predstavljati obostrani proces učenja. Ovom turnejom, takođe, proslavljamo i činjenicu da je Glob razvio odličnu mrežu međunarodnih odnosa i prijateljstava. Što je ujedno i put kojim svet ide" - smatra gospodin Dromgul.
Prema njegovim rečima, ova produkcija „Hamleta“ okuplja međunarodnu glumačku ekipu sa ljudima koji dolaze iz različitih kultura i pozorišnih tradicija i sa sobom donose različite ideje.
„Glumačka ekipa se sastoji od 12 glumaca koji će se smenjivati. Oni će zajednički tumačiti iste uloge, pa će moći da se odmore i osveže. Raviri Paraten, koji je igrao u „Jahaču na kitovima“, je kralj maorske glumačke scene na Novom Zelandu. On će tumačiti Klaudija i Polonija. Jedan od naših Hamleta, Ladi Emeruva, je iz Nigerije; drugi, Naem Hajat, potiče iz muslimanske porodice iz istočnog Londona. Tu je i Dženifer Leong kao jedna od naših Ofelija. Ona je štićenica Tang Šu-ving pozorišta iz Hong Konga, koje je predstavilo „Tita Andronikusa“ u okviru festivala „Globe to Globe 2012“ - otkriva Dromgul.
Na pitanje zašto je odlučeno da se na jednu ovakvu turneju ide upravo s „Hamletom", on objašnjava da je to urađeno zato što je reč o komadu koji je „tako lep i savršen u svojoj formi" i naglašava da će tokom ove velike dvogodišnje pozorišne avanture publika na svim meridijanima bitu u prilici da pogleda jednu novu, svežiju verziju te klasične Šekspirove tragedije.
„Predstava treba da sazri na ovom putovanju; glumci će rasti s njom i ko zna šta će se sve usput dogoditi sa njom na ovom putovanju oko sveta. „Hamlet“ je takođe predstava koja je prilagodljiva; ona se može na različite načine tumačiti na različitim mestima. U nekim mestima će biti izazovna za razmišljanje, u nekim mestima će biti inspirativna, a u nekim utešna. Teme „Hamleta“ koje se tiču roditelja i dece, pobune i depresije jesu prilično univerzalne", podseća Dromgul.
Govoreći o svevremenosti najpoznatijeg Šekspirovog komada, Dromgul konstatuje da je „iznenađujuće koliko je on i dalje aktuelan i moćan".
„Čini se da njegova popularnost čak i raste u toku poslednjih dvadeset godina. Mislim da će i dalje rasti u toku sledećih stotinak godina, zato što smo svedoci velikog entuzijazma za Šekspira, na primer u Kini, a znamo da se to dešava i u Indiji", primećuje Dromgul i dodaje da će kostimi i scenografija za „Hamleta" biti veoma svedeni.
„Što se kostima tiče, kombinovaćemo elizabetanske oblike i siluete sa modernijim elementima. To će pomalo ličiti na odeću putujućih glumačkih trupa iz 30-ih godina prošlog veka. A što se scenografije tiče, razvili smo više različitih opcija za skromne, neopterećene detaljima, scenografije za gostovanja po Velikoj Britaniji i u inostranstvu. Za „Hamleta“ nećemo čak koristiti ni kamion za prenosivu binu. Prtljag, čitava kula od kofera, će biti naša scena", poručuje Dromgul.
Mikojan Bezbradica

Antrfile
Raspolaganje vremenom
Tokom turneje, glumac Berus Kan u alternaciji sa nekim kolegama, igraće čak četiri lika - Horacija, Rozenkranca, Laerta i Gildensterna
„Dosta sam radio na tekstu pre nego što smo počeli s probama, ali sam se trudio da ne zalazim previše u određene likove i trudio sam se da budem otvoren za nove ideje. Sada sam svestan da je u pitanju raspolaganje vremenom – ne možete uložiti puno vremena u tumačenje jednog lika ako tumačite njih jedanaest. Uz to, učimo sve pesme, plesove, sviranje na raznim muzičkim instrumentima. Imam sluha pa sviram na vrsti irskog doboša. Pri tome se ne nalazim u zoni gde sam siguran u sebe, što mora da je dobra stvar".

{{YOUTUBE 320 180 hiH_KTWsLRw}}