Vesti

JASMINA TRUMBETAŠ PETROVIĆ DOBITNICA NAGRADE UMUS-a ZA NAJBOLjI KONCERT U SEZONI

27 maj 2015

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jasmina Trumbetaš Petrović dobitnica je Nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za 2014. godinu u kategoriji najbolji koncert u sezoni.
Jednoglasnu odluku doneo je žiri kojim je predsedavao violinista i dirigent Petar Ivanović, a članovi su bili muzikolog Gordana Krajačić, violinista Jovan Kolundžija i operske umetnice Svetlana Bojčević Cicović i Snežana Savičić Sekulić.
U kratkom obrazloženju navedeno je da je sopran Trumbetaš Petrović prestižno priznanje dobila za maestralno tumačenje, i pevački i glumački, Toske, u istoimenoj Pučinijevoj operi, premijerno izvedenoj 2. aprila prošle godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Tom ulogom, obeležila je dve decenije umetničkog rada.
- Kao i u dvadesetak drugih rola takozvanog gvozdenog repertoara Jasmina Trumbetaš Petrović je i u Floriju Tosku uložila mnogo profesionalnog znanja i scenskog umeća, sa čime su se složili svi članovi žirija koji su pratili njen ozbiljni i studiozni rad na scenama Narodnog pozorišta i „Madlenianuma“ – navedeno je u obrazloženju žirija.
Priznanje je uručeno na svečanosti održanoj u četvrtak 28. maja u prostorijama UMUS-a.
Takođe, tom prilikom, biće dodeljena i Nagrada za životno delo (Tripo Simonuti), kao i Nagrada za najuspešnijeg mladog umetnika u 2014. godini, a do 30. godina života (Radmila Vardalić).
UMUS već 45. godina, povodom svog osnivanja, dodeljuje ove jedinstvene i prestižne nagrade svojim najviđenijim muzičarima klasične - umetničke muzike.
Priznanje se sastoji od diplome i novčane nagrade koju dodeljuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, dok mladi umetnici, pored diplome, dobijaju solistički koncert u Velikoj sali Kolarčevog narodnog univerziteta, u organizaciji UMUS-a.
M.B.