Vesti

NAJAVA SARADNjE OPERE I BALETA NARODNOG POZORIŠTA SA NACIONALNOM OPEROM I BALETOM IZ TIRANE

2 mart 2015

Nedavno je u Narodno pozorište u Beogradu pristigao predlog i ponuda o saradnji nacionalnih operskih i baletskih kuća Srbije i Albanije. upućen od strane Ilira Kernija, direktora ove vodeće ustanove kulture iz Tirane. 
V.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, prihvatio je ovu inicijativu, čime je stvorena mogućnost da se po prvi put u istoriji kulturnih relacija dve države institucionalizuju pozitivni predlozi i uspostave odnosi na najvišem nivou između srodnih umetničkih ansambala. 
Narodno pozorište je svojevremeno ostvarilo saradnju sa Nacionalnom dramom Albanije, ali su u Tirani ansambli Drame i Opere i Baleta razdvojeni, tako da je ideja o povezivanju muzičko - scenskih delatnosti pala na plodno tle.
Dejan Savić je uputio poziv g. Kerniju da bude gost našeg nacionalnog teatra već početkom ovoga meseca, kojom prilikom će se gost iz Tirane upoznati sa reprezentativnim delima operskog i baletskog repertoara Narodnog pozorišta. 
Boravak gosta će biti iskorišćen za bolje međusobno upoznavanje dveju kuća po pitanju repertoarske politike, tehničkih mogućnosti i odnosa kulturne javnosti prema njihovim dostignućima, kao i za predlog pojedinosti protokola o saradnji. Inače, Ilir Kerni je ugledni baletski umetnik sa evropskom karijerom, od koje je jedan deo proveo kao solista Baleta HNK u Zagrebu, tako da ne postoji ni jezička barijera u komunikaciji dvojice rukovodilaca nacionalnih ustanova kulture.