Vesti

"NARODNI POSLANIK" POBEDNIK 32. FESTIVALA „NUŠIĆEVI DANI“ U SMEDEREVU

25 april 2015

Predstava "Narodni poslanik", po tekstu Branislava Nušića, u režiji Saše Gabrića i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, pobednik je ovogodišnjeg 32. Festivala „Nušićevi dani“ u Smederevu.
Odluku je jednoglasno doneo stručni žiri u kojem su bili glumci Rada Đuričin i Božidar Stošić i profesor književnosti iz Smedereva Dragoslav Mandić.
Na svečanosti održanoj 25. aprila u Centru za kulturu Smederevo, nagradu je v.d. direktora Drame Željku Hubaču uručila gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.
U selekciji dramskog pisca i reditelja Bratislava Petkovića, od 20. do 24. aprila, u okviru glavnog festivalskog programa, izvedeno je pet predstava.
Osim „Narodnog poslanika“, publika u Smederevu videla je i "Bajku o pozorištu" (Zvezdara teatar), "Ožalošćenu porodicu" (Atelje 212), "Tri klase i gospođa Nušić" (Beogradsko dramsko pozorište) i "Veliki talas" (koprodukcija Zvezdara teatra i agencija "Impresario" i "Kolona").
Predstava „Narodni poslanik“ premijerno je izvedena 31. maja 2014. godine na Velikoj sceni.
U ovoj komediji čija se radnja dešava u vremenu kada je i napisana, 1883. godini, ulogu Jevrema Prokića tumači Boris Komnenić, njegovu suprugu Pavku igra Radmila Živković, a u velikom ansamblu su i Kalina Kovačević (Danica, njihova kći), Milenko Pavlov (Spira, Jevremov pašenog), Olga Odanović (Spirinica), Branislav Tomašević (Ivković, advokat), Anastasia Mandić (Gospa Marina, njegova tetka), Dimitrije Ilić (Sekulić, policijski pisar), Lepomir Ivković (Jovica Jerković), Predrag Miletić (Sima Sokić), Branko Vidaković (Sreta), Radovan Miljanić (Mladen, pokućar Jevremov), Saša Kuzmanović (Građanin I) i Ivan Zablaćanski (Žandar).
„Narodni poslanik“, prvi Nušićev komad koga je slavni komediograf napisao sa svega 19. godina, predstavlja upozorenje politici, političarima, izborima i izbornim kampanjama, sa svim prepoznatljivim, pogrešnim i devijantnim metodama funkcionisanja.
Osim izbora, pisac kroz događaje prati i porodicu Jevrema Prokića jasno pokazujući kako politička ambicija utiče na kandidata i njegove najbliže.
Dramaturg je Zoran Raičević, scenograf Boris Maksimović, a kostimograf Marina Medenica.
U saradničkoj ekipi su i Dijana Marojević Diklić (scenski govor), Ivana Nenadović (producent), Marija Tavčar (asistent kostimografa), Kristina Obradović (organizator), Saša Tanasković (inspicijent) i Gordana Perovski (sufler).
M.B.