Vesti

OPERA „ATILA“, POSLE DVE I PO GODINE PAUZE, PONOVO UVRŠTENA NA REPERTOAR VELIKE SCENE

25 mart 2015

Opera Đuzepa Verdija „Atila“, u režiji Dejana Miladinovića, pod dirigentskom upravom Zorice Mitev Vojnović, posle pauze od dve i po godine, ponovo je, od 25. marta, uvrštena u redovan repertoar Velike scene.
Naslovnu ulogu u ovom remek-delu, čija se radnja dešava sredinom V veka u Akvileji u tršćanskom zalivu, Jadranskim lagunama na budućem mestu Venecije i okolini Rima, premijerno je tumačio bas Dragoljub Bajić.  
Bariton Vuk Zekić prvi put je nastupio kao Ecio, lik Odabele dočarala je sopran Sanja Kerkez, ulogu Foresta pevao je tenor Dušan Plazinić, Uldino je bio tenor Stevan Karanac, a Leone bas Mihailo Šljivić.
U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
Opera „Atila“, za koju je libreto napisao Temistokle Solera prema tragediji Atila, kralj Huna (Attila, König der Hunnen) Zaharije Vernera, poslednji put je bila na repertoaru 10. oktobra 2012. godine.
Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, kostime Milanka Berberović, a koreografiju Vladimir Logunov.
Opera je praizvedena 17. marta 1846. godine u Veneciji u Teatro la Fenice.
Ansambl Opere Narodnog pozorišta uvrstio je ovaj naslov prvi put u svoj repertoar u sezoni 1986/87. godine. Predstava je premijerno izvedena na Velikoj sceni Centra “Sava”, takođe, u režiji Miladinovića, koji je naslovnu ulogu poverio Aleksandru Đokiću.
U međuvremenu, postavka je imala obnovu 23. januara 1993, a četiri godine kasnije, 14. juna 1997. i premijernu obnovu.
Poslednja premijerna obnova održana je 25. juna 2011. godine, a naslovnu ulogu tumačio je bas Ivan Tomašev, koji je tom prilikom proslavio 25. godina umetničkog rada.
M.B.