Vesti

PLAKATI NARODNOG POZORIŠTA U EVROPI

8 jun 2015

Izložba srpskog i poljskog pozorišnog i angažovanog plakata u Kraljevskom zamku u Varšavi, na kojoj je dizajner Narodnog pozorišta Jovan Tarbuk bio gost i učesnik sa najvećim brojem izloženih radova, otvorena je 1. juna. Organizator izložbe je „Kulturalist“ (organizacija za promovisanje projekata iz oblasti nauke, kulture i umetnosti), a pokrovitelji su Ambasada Republike Srbije u Varšavi i Fakultet polonistike varšavskog Univerziteta. Izložbu su svečano otvorili ambasador Republike Srbije u Varšavi, gospodin Radojko Bogojević, i dekan Odseka za polonistiku varšavskog Univerziteta, profesor doktor Zbignjev Grenj.
Organizatori ističu da izbor teme i radova nije bio nimalo slučajan, kao i da ova  izložba posvećena plakatu i novoj umetnosti ukazuje na dijalog dve ili više umetničkih ili kulturnih scena, na način dostupan, jasan, hrabar, angažovan i upečatljiv – što je i definicija umetničkog plakata. Naročitu zahvalnost organizatori su uputili učesnicima i gostima na otvaranju i panel-diskusiji iz Beograda, umetnicima Jovanu Tarbuku iz Narodnog pozorišta i profesoru Zdravku Mićanoviću sa Fakulteta primenjenih umetnosti. U okviru gostovanja Jovan Tarbuk je na varšavskom Univerzitetu održao i predavanje na temu „Mesto i značaj savremenog plakata u pozorištu, na primeru srpskog teatra“.
U okviru panel-diskusije koja je održana na Varšavskom univerzitetu, razmenjena su mišljenja o temama: „Savremena umetnost u društveno-političkim i drugim kontekstima“, „Plakat kao umetnički izraz i angažovana umetnost– na primeru pozorišnog i angažovanog plakata u Srbiji i Poljskoj“ i „ Plakat u umetničkom i društveno-političkom kontekstu“. Uvodnu reč je imala dr Magdalena Boguslavska iz Instituta slavistike poljske Akademije nauka, posle čega je predala reč učesnicima: prof. Zdravku Mićanoviću, autoru Jovanu Tarbuku, prof. Rišardu Kajzeru sa varšavske Likovne akademije, Evi Vrublevskoj Troksimuk iz Instituta slavistike i Mihalu Gožđiku, producentu Pozorišta TR, Varšava. Zaključak panela je da je pozorište poslednje utočište slobodnog izraza u stvaranju plakata. Izložba je otvorena do 21. juna.
Inače, nedavno je u Solunu, u foajeu zgrade Opštine, bila upriličena izložba odabranih plakata Narodnog pozorišta u Beogradu istog autora, u okviru Trećeg festivala jezika „Solun, poliglotski grad“, na kojem su, pored Grčke i Srbije, učestvovale i Rusija, Kipar, Rumunija, Bugarska, Francuska, Nemačka, Turska, Slovačka, Italija, Egipat, Palestina... Izložbu  je organizovao Generalni konzulat republike Srbije u Solunu.
Plakat Jovana Tarbuka kreiran za prošlogodišnji Pozorišni festival u Mladenovcu, uvršten je u selekciju Italijanskog bijenala plakata koji se u oktobru održava u Milanu. Od 2200 prispelih radova iz celog sveta, međunarodni stručni žiri je odabrao 130 najboljih koji su u konkurenciji za prestižne nagrade Bijenala.