Vesti

PREMIJERA BALETA „KOPELIJA“, U KOREOGRAFIJI LjUBINKE I PETRA DOBRIJEVIĆA, 15. DECEMBRA NA VELIKOJ SCENI

30 novembar 2015

Balet u dva čina „Kopelija“, na muziku Lea Deliba, u koreografiji Ljubinke i Petra Dobrijevića, biće premijerno izveden u utorak 15. decembra (19,30) na Velikoj sceni.
Biće to šesta postavka u Narodnom pozorištu tog sentimentalnog baleta sa komičnim elementima za koji je originalnu koreografiju uradio Artur Sen-Leon. Ovaj slavni francuski igrač, baletski libretista, koreograf i kompozitor, zajedno sa Šarlom Nuiterom, napisao je i libreto urađen po noveli „Čovek iz peska“ čuvenog nemačkog pisca, dirigenta i slikara Ernsta Teodora Amadeusa Hofmana.
Glavne uloge pripremaju Ana Pavlović, Tamara Ivanović, Teodora Spasić, Tatjana Tatić (Svanilda), Jovan Veselinović, Jovica Begojev, Igor Pastor, Miloš Marijan (Franc), Milan Rus, Dejan Kolarov, Aleksandar Ilić (Kopelijus).
U predstavi učestvuje celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Orkestrom će dirigovati Đorđe Pavlović.
Scenografiju je uradio Miraš Vuksanović, a kostime Katarina Grčić Nikolić.
Repetitori su Vilhelm Vunder, Duška Dragičević, Svetozar Adamović, Marija Vještica i Paša Musić.
“Kopelija“ je na sceni Narodnog pozorišta prvi put izvedena 11. juna 1924. godine u koreografiji Aleksandra Fortunata. Ulogu Svanilde kreirale su u alternaciji velike balerine našeg baleta Jelena Poljakova, Nina Kirsanova i Nataša Bošković, Kopelijus je bio Vasilije Šumski, a Franc – Fortunato. Kasnije su u toj roli nastupali i Maks Froman i Anatolij Žukovski.
Naredna premijera održana je 21. juna 1948. godine. Koreografiju je uradio Dimitrije Parlić koji je, u alternaciji, sa Aleksandrom Dobrohotovim tumačio lik Franca. Svanildu su dočarale Rut Parnel/ Vera Kostić/ Dušanka Sifnios, dok su se u ulozi Kopelijusa smenjivali Drago Pogačar i Branko Marković.
Nepunih 15. godina kasnije, „Kopelija“ je imala još jednu premijeru u Narodnom pozorištu - 27. februara 1963. Ovoga puta, koreografiju i režiju uradila je Vera Kostić koja je glavne uloge poverila Lidiji Pilipenko (Svanilda), Žarku Prebilu (Franc) i Milanu Momčiloviću (Kopelijus).
Čuveni baletski igrač, koreograf i pedagog Dimitrije Parlić, posle 32. godina pauze, još jednom je odlučio da na sceni Narodnog pozorišta postavi „Kopeliju“. Premijera je održana 14. februara 1980. a u glavnim ulogama bila su istaknuta imena našeg baleta - Ljiljana Šaranović Nikolić/ Milica Bijelić (Svanilda), Dušan Simić/ Radomir Vučić (Franc) i Vladimir Logunov (Kopelijus).
Poslednja postavka urađena je 19. novembra 1991. godine, a predstava se naizmenično izvodila na tadašnjoj sceni Nacionalnog teatra u Zemunu i u matičnoj zgradi na Trgu Republike. Koreografiju i režiju Dimitrija Parlića preneli su Višnja Đorđević, Dušan Simić i Vladimir Logunov, a u glavnim ulogama bili su Milica Bijelić/ Duška Dragičević (Svanilda), Ranko Tomanović/ Nenad Jeremić (Franc) i Stevan Hadži Slavković/ Ratko Petrović (Kopelijus).
„Kopelija“ je praizvedena 25. maja 1870. godine u Pariskoj operi.
M.B.