Vesti

SARADNjA NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU I HNK U ZAGREBU POSLE VIŠE OD 20 GODINA

14 februar 2015

U petak 13, februara u najavljenu posetu Narodnom pozorištu došao je ambasador Republike Hrvatske u Beogradu, nj.e. g. Gordan Markotić, inače redovan posetilac predstava u našem nacionalnom teatru i veliki ljubitelj i znalac pozorišne umetnosti.
Tom prilikom, u razgovoru sa v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejanom Savićem došlo je do konkretizacije ideje o kojoj su ova dva sagovornika razmišljala praktično od početka mandata ambasadora u našem glavnom gradu, a to je obnavljanje saradnje između dva vodeća državna pozorišta.
Gospodn Markotić je inicijativu uputio Operi HNK i njenom direktoru, uglednom dirigentu maestru Nikši Barezi, koji je ovaj predlog u obostranu umetničku korist prihvatio.
Tako će se već do kraja sezone u okviru ovog dogovora na sceni HNK naći vodeći domaći operski umetnici, a na sceni Narodnog pozorišta renomirani operski delatnici iz HNK.
Ovakav u svetu uobičajeni početak saradnje nastaviće se većim projektima: razmenama ansambala, kooprodukcijama, i najzad gostovanjima kompletnih predstava. Veliku prednost predstavlja okolnost da su oba nacionalna teatra organizovana po sličnom modelu, tako da je saradnja moguća ne samo u oblasti operske i baletske umetnosti, nego i dramskih sektora, s obzirom na nepostojanje jezičke barijere i komplementarnost repertoara.
Dejan Savić je na kraju pozvao ambasadora Markotića da bude gost Narodnog pozorišta na narednim premijerama u sva tri sektora - dramskoj predstavi "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića, operskom naslovu "Melanholični snovi grofa Save Vladislavića" Svetislava Božića i baletskom spektaklu "Slika Dorijana Greja" Vladimira Logunova, što je nj.e. sa zadovoljstvom prihvatio.