Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA OTVORENA IZLOŽBA „DAROVI I DARODAVCI“

9 februar 2015

Izložba „Darovi i darodavci“, koju su zajednički priredili Ana Tomić, Vesna Bižić Omčikus i Aleksandar Kelić, otvorena je u ponedeljak 9. februara u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
Prisutne je, u ime Kuće, pozdravio direktor Muzeja Dragan Stevović koji je podsetio da je Nacionalni teatar dobio svoj muzej pre četiri i po godine i napomenuo da je on formiran na osnovu poklona.
Stevović je objasnio da je to bio jedini način s obzirom na to da se muzej nalazi u sastavu ustanove i da zbog toga nema svoj fond, odnosno mogućnost da otkupljuje muzealije.
On je rekao da ova izložba predstavlja “zahvalnost svim ljudima, darodavcima našeg muzeja, na osnovu čijih darova je formirana naša zbirka”.
Ispred grupe autora, obratila se Ana Tomić koja se u njihovo i svoje ime, zahvalila svim darodavcima na, kako je rekla, poverenju, strpljenju i odvojenom vremenu koje je bilo neophodno da bi se realizovala jedna ovakva postavka.
Pre nego što je izložbu proglasila otvorenom, gospođica Tomić je darodavcima uručila zahvalnice i naglasila da one predstavljaju uzdarje svim tim ljudima dobre volje koji su svojim darovima pomogli formiranje muzejske zbirke.  
Akademski slikar Dimitrije Diško Marić, u ime darodavaca, zahvalio je upravi Muzeja Narodnog pozorišta “na lepom i otmenom gestu” čiji krajnji rezultat predstavlja ova jedinstvena izložba.
On je podsetio da je najveći deo zbirke formiran zahvaljujući angažovanju tadašnjeg upravnika Nacionalnog teatra Božidara Đurovića, za vreme čijeg mandata je muzej i otvoren.
Koncept izložbe, koja bi trebalo da posluži i kao podstrek drugima da se upišu na listi dobrotvora Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, osmišljen je tako da je uz odabrani poklonjeni predmet prikazan portret darodavca i njegova priča.
Autori izložbe, od ukupno 24 darodavca, uspeli da ostvare saradnju sa njih 18.
Među njima su Biserka Cvejić, Mira Stupica, Radmila Bakočević, Breda Kalef, Milica Zajcev, Mirjana Teodorović Jančić, Gordana Đorđević Denić, Dina Borozan, Eleonora Hruška, Gordana Kuić, Mirjana Čangalović, Olivera Viktorović Đurašković, Slobodanka Pribaković Kostić, Tatjana Rijavec Ćurčić sa suprugom Miloradom Ćurčićem , Vladislav Bobić, Dimitrije Marić, Dušan Đoković i Goran Marković.
Izložba će biti otvorena do sredine maja.
M.B.

Više fotografija sa otvaranja izložbe možete pogledati OVDE