Vesti

U MUZEJU NP ODRŽAN CIKLUS "LAZA & VIL RAZGOVORI" POSVEĆEN DR JOVANU ANDREJEVIĆU JOLESU

11 decembar 2014

U okviru ciklusa "Laza & Vil razgovori", koji je bio na repertoaru Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, u četvrtak 11. decembra održano je tematsko veče posvećeno dr Jovanu Andrejeviću Jolesu, plemenitom lekaru, prvom anatomu kod Srba i značajnom kulturnom posleniku.
Pre početka programa, sedmog po redu, prisutne je, u kratkom govoru, pozdravio direktor Muzeja Dragan Stevović. Tom prilikom, on je rekao da je Muzej od akademika Vladimira Jokanovića dobio na poklon reljef u porcelanu sa likom Milosava Buce Mirkovića, čuvenog esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, koji je preminuo prošle godine.
O životu i radu dr Jovana Andrejevića Jolesa, veoma nadahnuto je govorio prim. dr Vladimir Jokanović, maksilofacijalni hirurg u penziji, član Hrvatske akademije medicinskih znanosti, počasni član Srpske akademije medicinskih nauka, vajar i publicista.
Dr Joles, od čije smrti se letos navršilo 150 godina, bio je naučnik čiji su radovi objavljivani u bečkim udžbenicima za medicinu, jedan od najobrazovanijih Srba 19. veka i počasni član Matice srpske i član njenog Književnog odbora.
Takođe, bio je član Odbora za osnivanje Srpskog narodnog pozorišta, najznačajniji teoretičar umetnosti svog vremena, publicista i prevodilac koji je zajedno sa Lazom Kostićem s engleskog preveo scenu iz "Ričarda Trećeg" i organizovao proslavu 300-godišnjice Šekspira 30. aprila 1864. u Novom Sadu.
Time je „srpska Atina“ postala jedini grad u okruženju koji se tada pridružio Evropi u slavlju, a taj dan je ostao zabeležan kao dan kada se jamb prvi put pojavio na srpskoj pozornici i kada je kod nas otpočela tradicija postavljanja na scenu dela najvećeg dramskog pesnika sveta.
Samo tri meseca kasnije, u svojoj 31. godini, plemeniti doktor, koji je tolike oteo od smrti (među kojima je, po priči Đure Jakšića, bio i sopstveni sin), preminuo je od tuberkuloze.
Gosti u Muzeju Narodnog pozorišta bili su brojni lekari iz Novog Sada, a njihov domaćin bila je direktorka Fondacije "Laza Kostić" Marina Milić Apostolović.
Tom prilikom, ozvaničena je saradnja između Fondacije "Laza Kostić" i Društva lekara Vojvodine, a pokrenuta je i "Akcija Joles" o kojoj je, u kraćem izlaganju, govorio predsednik Društva lekara Vojvodine, prof. dr Dragan Dankuc.
- Hteli smo da povežemo medicinu i umetnost, odnosno književnost, a to je nešto što su pre nas uradili Joles i Laza Kostić. Povodom 150 godina od smrti Jolesa, želeli smo da priredimo ovo veče i da u okviru nje sprovedemo jednu akciju koja se zove "Akcija Joles". Pored toga, što je bio lekar i književnik, bio je i dobrotvor koji je besplatno lečio svoje pacijente. Dogovorili smo se da ova akcija bude veza između medicine i kulture. Dakle, u tom smislu, lekarske ordinacije bi na godišnjem nivou odredile fond svojih besplatnih lekarskih usluga, pregleda ili tretmana za članove fondacije, prevashodno penzionere, učenike i studente. Zauzvrat, partnerske privatne i društvene prakse dobijale bi besplatne karte za pozorište, koncerte, nastupe Lazinih trubadura i pomoć Lazinih ambasadora za svoje svečanosti odnosno proslave ordinacija ili slični znak pažnje za zaposlene. Nadam se da će ova saradnja Fondacije „Laza Kostić“ i Društva lekara Vojvodine koja je započela večeras, trajati i u budućnosti - rekao je Dankuc i dodao da je medicina umetnost koja je satkana od ljubavi, znanja i požrtvovanja.
U okviru umetničkog dela programa, učenici Gimnazije "Svetozar Marković" iz Novog Sada izveli su skeč "Pesničke duše".
M.B.