Vesti

U OPERI „MADAM BATERFLAJ“, SA SUZANOM ŠUVAKOVIĆ SAVIĆ U NASLOVNOJ ULOZI, DEBITOVAO NEBOJŠA BABIĆ

25 april 2015

Opera "Madam Baterflaj" sa sopranom Suzanom Šuvaković Savić u naslovnoj roli, mecosopranom Višnjom Radosav u ulozi služavke Suzuki, tenorom Jankom Sinadinovićem kao Pinkertonom i baritonom Nebojšom Babićem koji je premijerno nastupio kao Šarples, izvedena je u subotu 25. aprila na Velikoj sceni.
Pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović nastupili su i Aleksandar Stamatović (Bonzo), Tatjana Mitić (Kate Pinkerton), Igor Matvejev (Goro), Slobodan Živković (Jamadori) i Pavle Žarkov (Komisionar).  
U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.
Pučinijevo opersko remek-delo o tragičnoj sudbini jedne japanske gejše, njenoj iskrenoj i čistoj ljubavi punoj čežnje, razočaranja i stradanja, premijerno je izvedeno 15. decembra 1984. godine u režiji Dejana Miladinovića.
Scenografiju je uradio Mileta Leskovac, a kostime je kreirala Svetlana Čkonjević.
Libreto prema istoimenoj drami Džona Longa i Davida Belaskoa napisali su Luiđi Ilika i Đuzepe Đakoza.
"Madam Baterflaj", praizvedena u milanskoj Skali 17. februara 1904. godine, nosi sve one karakteristike Pučinijevog muzičko-dramskog stila kao što su intimna i topla lirika, iznenadni, često brutalni kontrast, temperamentni izlivi, uzbudljive gradacije, interesantno instrumentirano mozaično muzičko tkivo, intenzivno orkestarsko podvlačenje drame i topla raspevanost širom melodijskih linija, u smislu izrazito italijanske operske tradicije.
Takođe, ova opera je protkana i izvanredno stilizovanim elementima japanskog folklora, koji Pučinijevoj partituri daju specijalnu draž.
M.B.

Biografija Nebojše Babića:

Nebojša Babić (1980, Beograd) započeo je muzičko obrazovanje u MŠ Stanković u Beogradu u klasi prof. Ljubice Živković.
Veoma brzo je zabeležio velike uspehe na domaćim takmičenjima. Bio je laureat Republičkog takmičenja u Beogradu, a potom i takmičenja Nikola Cvejić u Rumi.
Dalje školovanje je nastavio na FMU u Beogradu u klasi prof. Nikole Mijailovića.
Šest godina je bio solista Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, dugogodišnji saradnik Pozorišta na Terazijama i Kamerne opere Madlenijanum.
Od 2012. godine je solista Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
Nastupao je sa eminentnim umetnicima kao što su Paolo Koni, Dimitra Teodosiu, Daniela Desi, Fabio Armiljato, Mauro Augustini, Željko Lučić, Zoran Todorović, Nikola Mitić, Živan Saramandić...
Gostovao je u Italiji i Švajcarskoj.
Nosilac je godišnje nagrade Srpskog narodnog pozorišta (2013).