Vesti

URUČENE "ZLATNE ZNAČKE" KULTURNO-PROSVETNE ZAJEDNICE SRBIJE, MEĐU DOBITNICIMA I ČETVORO UMETNIKA IZ NARODNOG POZORIŠTA

22 maj 2015

Nagrada „Zlatna značka“, Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (KPZS) i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za dijasporu i Srbe u regionu, koja se dodeljuje za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, uručena je u petak 22. maja na Sceni "Raša Plaović".
Ove godine dodeljeno je 50 priznanja, a među dobitnicima se nalazi i četvoro umetnika iz Narodnog pozorišta - prvakinja Drame Nataša Ninković, prvakinja Baleta Mila Dragičević, prvak Opere Aleksandar Stamatović i prvakinja Baleta u penziji i pedagog Zoja Begoli.
Osim njih, tu su i drugi istaknuti umetnici, muzičari, glumci, slikari, književnici, profesori, novinari, privrednici iz Srbije i dijaspore – Maja Avramović, Marina Arsenijević, Gojko Đogo, Dragoljub Đuričić, Gordana Krajačić, Žarko Laušević, Milan Todorović Rubljov, Želidrag Nikčević, Zefirino Grasi, Vladimir Tomčić, Vasil Hadžimanov...
Žiri, na čijem čelu je bio književnik Milovan Vitezović, a članovi Marija Bišof (književnik), Uroš Dojčinović (muzički urednik), Rastko Janković (dramski umetnik) i Slavenko Saletović (reditelj) sve odluke je doneo jednoglasno.
Nagrada, koja se sastoji od pozlaćene značke i povelje - grafičkog lista, ustanovljena je 1976. godine.
M.B.