Vesti

USPEŠNO GOSTOVANjE DEJANA SAVIĆA U ITALIJI

6 maj 2015

Tokom Prvomajskih praznika, istaknuti srpski muzički umetnik, dirigent Dejan Savić, boravio je u Palermu.
On je na poziv Simfonijskog orkestra Sicilije dirigovao dva koncerta u prelepom glavnom gradu najvećeg italijanskog ostrva.
Koncerti su održani u istorijskom pozorištu Politeama, većem i starijem i od čuvenog Teatra Masimo po kome je u muzičkom svetu Palermo najpoznatiji.
Simfonisjki orkestar Sicilije, osnovan 1955. godine, predstavlja uglednu i značajnu muzičku instituciju, kojoj su tokom godina na čelu stajali velikani poput Stravinskog, Pendereckog, Čelibidakea i drugih.
Danas orkestar ima sezonu u kojoj predstavlja preko 30 različitih programa na skoro 60 koncerata u Palermu, širom Italije i na gostovanjima po svetu.
Aktuelni repertoar obeležavaju dirigentska imena poput Tomasa Sanderlinga, Gintera Nojholda, Alda Čekata, dok se među solistima ističu Salvatore Akardo, Mariana Vasiljeva, Lucio Garau i niz drugih renomiranih imena iz sveta umetničke muzike.
Maestro Savić je na dva koncerta održana dan za danom publici predstavio dela Šumana i Betovena, zajedno sa mladim solistom na violončelu Alesiom Pjanelijem, italijanskim umetnikom sa boravištem u Švajcarskoj.
Publika i orkestar su sa odobravanjem i oduševljenjem prihvatili nastup umetnika koji su imali svoj debi sa ovim ansamblom, kao i pred publikom u Palermu.