Vesti

USPEŠNO GOSTOVANjE MAESTRA DEJANA SAVIĆA U KOREJI

10 decembar 2014

Istaknuti beogradski umentik, dirigent Dejan Savić, protekle nedelje boravio je u Republici Koreji u Busanu, drugom gradu po velični u ovoj prijateljskoj azijskoj zemlji.
Maestro je dirigovao trima predstavama Pučinijeve popularne opere “Toska” u operskoj dvorani Kulturnog centra, koja prima preko hiljadu i po posetilaca.
Organizator projekta, ugledna korejska fondacija SolOpera, koja već 10 godina po velikim gradovima zemlje predstavlja opersko stvaralaštvo uglavnom italijanskih autora, odlučila se za odličnu solističku podelu, sastavljenu od italijanskih i domaćih umetnika sa već zavidnim renomeom i međunarodnim karijerama.
Operski hor “La Skala” iz Seula i Gradski simfonijski orkestar stvorili su bazu za sjajan umetnički doživljaj, koji je publika umela da prepozna i dugotrajnim odobravanjem ispratila umetnike sa scene, da bi ih potom čekala u foajeu i strpljivo tražila autograme, fotografisala se zajedno sa njima i delila pozitivne utiske.
Repriznoj predstavi u subotu, prisustvovao je i ambasador Republike Srbije nj.e. g. Zoran Kazazović, koji je sa suprugom doputovao iz Seula za tu priliku.
U svojstvu v.d. upravnika Narodnog pozorišta, maestro Savić je sa ambasadorom razgovarao o mogućnostima učešća svoje matične kuće u saradnji dveju zemalja u oblasti kulture, s obzirom na to da je pred svoj odlazak sastanak na istu temu a na njegov predlog, imao i sa novim ambasadorom Republike Koreje u Srbiji, nj.e. g. Li De Huom.
Oba ambasadora su izrazila nameru da u punoj meri stvore mogućnost i okvire za saradnju i međusobno upoznavanje i razumevanje dveju kultura kroz razmenu umetnika, projekata i ansambala, u meri u kojoj to bude bilo moguće.
Ovde treba podsetiti da je Narodno pozorište do sada u nekoliko navrata bilo domaćin nacionalnim ansamblima tradicionalne muzike i plesa iz Koreje.
Dejan Savić je za svoju ulogu u realizaciji predstava ocenjen najvišim ocenama, tako da je od strane Fondacije SolOpera dobio poziv da i iduće godine bude jedan od dirigenata interesantnih produkcija ove privatne kompanije, koja predstavlja jedan od stožera operske scene u Republici Koreji.