Vesti

USPEŠNO GOSTOVANjE PRVAKINjE OPERE NARODNOG POZORIŠTA JADRANKE JOVANOVIĆ U ALŽIRU

1 jun 2015

Prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović gostovala je protekle nedelje sa velikim uspehom u Alžiru gde je u okviru kulturne manifestacije „Konstantin, glavni grad arapske kulture 2015. godine“ održala dva solistička koncerta.
Oba nastupa srpske primadone, prve večeri u prestonici, Alžiru, i naredne u istorijskom gradu Konstantinu, ispraćena su ovacijama publike, kao i ogromnom pažnjom brojnih arapskih ekektronskih i štampanih medija koji nisu štedeli reči hvale za sve ono što im je Jadranka Jovanović priredila.
U okviru prvog koncerta, ona je odala posthumno priznanje slavnoj alžirskoj umetnici Fatimi Zohri Bađi, poznatoj pod umetničkim imenom Nura, koja je preminula prošlog juna u 72. godini. U prisustvu ministra kulture Azedina Miubija, tokom koncerta u prestoničkoj sali „Ibn Zaydun”, kulturnog centra “Ryad El Feth”, srpska umetnica otpevala  je i jednu od Nurinih poznatijih pesama.
-Izvela sam ovu pesmu velike alžirskee zvezde klasične pesme, Nure, da bi je posvetila svim alžirskim ljudima. Ovo je moj način da joj odam počast – izjavila je tom prilikom naša operska diva koja je, uz pratnju pijaniste Nikole Rackova, otpevala i delove iz komada velikih imena opere i klasične muzike među kojima su Đoakino Rosini, Ernest de Kurtis, Magnus Blondal, Žorž Bize, čuveni srpski kompozitor Stanislav Bimički...
Takođe, te večeri, izvela je i poznatu pesmu „Nemoj me ostaviti“ barda belgijske i francuske šansone Žaka Brela.
„Savršeno kombinujući gest i pesmu, umetnica, koja je i izvrsni pijanista,  izvela je deo iz Bizeove opere „Karmen“... Svojim lirskim glasom, finoćom tona, i sposobnošću prenošenja emocija, srpska diva je uspela da zavede i izbirljivu publiku u Konstantinu u sali „Ahmed Bey” svojim muzičkim biserima iz sveta kroz koje je vodila publiku u fascinantni svet zadivljujućih melodija... Lepršavog glasa koji kao da drhti dok dodiruje emocije slušalaca odmah je osvojila publiku koja nije prestajala sa aplauzom i uzvicima „bravo“... - samo su neki od brojnih napisa arapskih medija  o nastupu Jadranke Jovanović među kojima su državna novinska agencija “APS”, štampani dnevnici “El Mudjahid”, “Expression”, “Liberte”, “La nation arabe”… elektronski mediji „La Jour d’ Algerie”, “DK news”…
Posebno oduševljenje kod alžirske publike izazvalo je izvođenje jedne pesme njihovog poznatog kompozitora Kamala Hamadija koju je on napisao za svoju suprugu, pevačicu Anu Ouahdi, pevačku zvezdu ne samo u Alžiru, nego i u Francuskoj.
 Takođe, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu oduševila je i tamošnju publiku izvođenjem pesama Elvisa Prislija (Love me tender), Frenka Sinatre (My Way), Skota Džoplina (The entertainer)… dok je uz hrišćansku himnu “Amaying Grace”, kako je ocenio jedan alžirski kritičar, „izuzetnom osećajnošću i muzikalnošću ‘koja se mogla opipati’, ponudila publici zvučnu paletu bez presedana“.
Tokom konferencije za novinare, koja je usledila posle ovog spektakla, Jadranka Jovanović je, između ostalog, rekla da je interes koji je publika u Konstantinu pokazala za njene interpretacije od prvih taktova bio glavna inspiracija za koncert.
„Da poseta Konstantinu ostane još jedan intenzivan trenutak za pamćenje, prema rečima srpske dive, olakšalo joj je iskustvo od prethodne večeri u prestoničkoj sali „Ibn Zaydun”, kada je od publike dobila iste emocije“, preneli su mediji utiske sa drugog koncerta.
Nastup prvakinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu održan je u organizaciji ambasade Alžira i društva Srpsko – alžirskog prijateljstva“.
M.B.