Vesti

USPEH OPERE NARODNOG POZORIŠTA U TEMIŠVARU

3 novembar 2014

Posle više od trideset godina, obnovljena je saradnja dve geografski i programski bliske operske Kuće, Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Rumunske nacionalne opere iz Temišvara, jedne od četiri ustanove te vrste u susednoj državi.
Prepuno gledalište je u nedelju 2. novembra sa oduševljenjem pozdravilo izvođenje Vagnerove opere “Leteći Holanđanin” naših umetnika, predstavu koju je dirigovala Ana Zorana Brajović, a režirao Dejan Miladinović.
Ova predstava, inače deo ovogodišnjeg Muzičkog festivala u Temišvaru, u najboljem svetlu je predstavila Hor i Orkestar Narodnog pozorišta, kao i soliste Anu Rupčić, Miodraga D. Jovanovića, Janka Sinadinovića, Nenada Jakovljevića, Dubravku Filipović i Danila Stošića.
Predstavi je, ispred brojne srpske populacije u ovoj oblasti Rumunije, prisustvovao i generalni konzul Republike Srbije Lazar Manojlović, kao i veliki broj etničkih Srba, koji su naglasili veliki značaj obnavljanja ove saradnje, kako za našu, tako i za rumunsku stranu.
U okviru ove saradnje u Narodnom pozorištu u Beogradu će 6. decembra gostovati nova premijerna predstava Đakoma Pučinija “Turandot” u izvođenju kolega iz Temišvara, čime se obeležava i godišnjica velikog italijanskog kompozitora.