Вести

Јубиларно стото извођење представе „Женски оркестар“, 24. октобра на Сцени „Раша Плаовић“

23 октобар 2023

Представа „Женски оркестар“, према познатом тексту француског драмског писца Жана Ануја, у режији Југа Радивојевића, биће одиграна 24. октобра (20:30) на Сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду јубиларни стоти пут.

Комад, премијерно изведен 3. новембра 2012. године, захваљујући адаптацији, постао је од комедије савремена драма са друштвеном критиком. Наиме, редитељ Радивојевић и драматург Ивана Димић, у сарадњи с композитором Владимиром Пејковићем, адаптирали су текст мењајући жанр у драму како би указали на озбиљност и драматичност теме уметника на тржишту.

„Наш Оркестар је свих ових година свирао прави репертоар, стварао је хармонију која је пријала гледаоцима и слао је поруку која је била значајна. Ово је она врста представе која је објединила мишљење публике и стручне јавности и која, и после сто извођења, несумњиво има своју перспективу да још дуго буде на репертоару“, каже редитељ Радивојевић.

Првакиња Драме Нела Михаиловић која од премијере све време тумачи улогу шефице Оркестра госпође Ортанз каже:

„За сваког глумца је огромна радост и срећа играти у представи која се једанаест година задржи на репертоару и, притом, стигне до стотог извођења. Представу увек играмо пред пуном салом, а то је још један доказ да је публика воли и да ужива заједно с нама који смо на сцени. Такође, желим да истакнем и то да се током ових једанаест година, у породицама чланова наше екипе, родило много беба. Та деца сада расту и сви једва чекамо да довољно порасту да могу да дођу да гледају своје мајке како играју ову представу. За наш Женски оркестар је карактеристично и то што после сваког извођења, и као колеге и као пријатељи, имамо у позоришном клубу и дивно дружење између свих нас које је одавно прерасло у традицију“, истиче Нела Михаиловић.

Бојана Стефановић која игра Патрицију, једну од чланица Оркестра, каже да овај комад представља „склоп неколико фантастичних околности“ захваљујући којима је представа и доживела толики успех код публике.

„Успеху доприноси и наше узајамно, колегијално пријатељство којим је остварена предивна позоришна атмосфера која би била идеална за било коју представу и било који креативан рад. Због тога међу нама постоји радосно ишчекивање пред свако извођење Женског оркестра. То што се међусобно подржавамо и забављамо на сцени изроди изузетну енергију која се свих ових година преноси и на публику. Предуслов свега тога је наше пријатељство и, наравно, наша љубав и посвећеност позоришту, која се подразумева, а из које и настаје тај неки магични састојак“, сматра Бојана Стефановић.  

У подели ће, као и на премијери, осим у једној улози, бити иста глумачка екипа у којој су и Даниела Kузмановић Павловић (Памела), Kалина Kовачевић (Сузана Делисија), Златија Оцокољић Ивановић (Ермелина), Вук Kостић (Пијанист) и Бранислав Томашевић (Г. Лебонз/ Политичар), док ће уместо Јелене Хелц (Леона) наступити Ива Манојловић.

Сценограф је Борис Максимовић, костиме је креирала Марина Вукасовић Меденица, Радован Kнежевић био је задужен за сценски говор, а Тамара Антонијевић за кореографију. 

„Женски оркестар“ је 2013. године на Фестивалу „Театар у једном дејству“ у Младеновцу освојио Награду за најбољу представу.
 

Галерија