Вести

Народно позориште у Приштини гостује на Сцени „Раша Плаовић“ с комедијом „Kасица прасица“

16 октобар 2023

Народно позориште у Приштини, гостоваће 21. октобра на Сцени „Раша Плаовић“ с комедијом „Kасица прасица“, по тексту Ежена Лабиша,  у режији Kсеније Kрнајски.

Kомад се игра у преводу Данила Kиша који је бравурозно преточио француски текст у српски идиом откривајући праву ризницу универзалног малорађанског духа.

„Лабиш је у овом водвиљу из 1864. године сочно и духовито исхеклао ликове које глумци и сто педесет година касније са узбуђењем играју на сценама широм света, а публика се смеје малограђанштини, необразованости, митоманији и себичлуку, баш као да је то о тамо некима, а не о овде, нама. Група згубидана, довољно лукавих да живе од туђег рада, живи у малом месту и као главни друштвени догађај имају играње карата суботом. Скупљају новац од улога и премије и планирају да са њим учине нешто крупно од опште користи. То крупно се, кад се новац изброји, претвори у гомилу ситних интереса. Јел вам познато то из наше друштвено-политичке стварности?“, пита се редитељка Kсенија Kрнајски.

У глумачкој подели су Бојан Стојчетовић, Александра Цуцић, Милица Буразер, Бранко Бабовић, Немања Јаничић, Тамара Томановић, Никола Станковић, Раде Маричић, Јелена Орловић, Никола Ђорђевић и Небојша Ђорђевић.

Уметнички тим чине и Горан Стојчетовић, који је уз Kсенију Kрнајски радио сценографију, Селена Орб која је креирала костиме, Владимир Петричевић је потписао музику, Исидора Станишић сценски покрет, а Радомир Стаменковић дизајн светла.

Галерија