Вести

Планови у 155. сезони; Молина Удовички Фотез, уметничка директорка Драме Народног позоришта у Београду

16 октобар 2023

Уметничка директорка Драме Молина Удовички Фотез открива да ће у новој сезони један од планова бити „брижљиво неговање и што чешће играње представа насталих у протеклој сезони“.

„Сви ти премијерни наслови су, заиста, и по интересовању публике, и по оценама стручне јавности, високог уметничког домета. Сезону смо отворили 1. октобра на Сцени Раша Плаовић са нашом најнаграђиванијом представом у прошлој сезони - Успаванка за Алексију Рајчић. Очекују нас и нека значајна гостовања по региону, а и шире, јер добар глас о представама оствареним у протеклој сезони се шири и ван граница наше земље“, каже Молина Удовички Фотез и додаје да је ансамбл представе „Деца“, већ на самом почетку сезоне, 3. октобра, учествовао на угледном фестивалу „МЕСС“ у Сарајеву.

Драма ће свој репертоар до краја календарске године обогатити са два нова наслова на Сцени „Раша Плаовић“.

„Већ 17. октобра очекује нас премијера представе Ђорђа Лебовића Лутка са кревета број 21 у режији Егона Савина, са Николом Ристановским, Зораном Бећић  и Петром Стругаром у подели. Крајем новембра планирана је премијера комада Сањао сам да сам се пробудио, по тексту Жељка Хубача, у режији Дина Мустафића. И поделу ове представе чиниће глумци, чланови ансамбла Драме“, наводи Молина Удовички Фотез и најављује да ће Народно позориште наредну 2024. годину посветити свом великану Браниславу Нушићу, поводом 160. година од његовог рођења.

„Прва премијера на Великој сцени биће резервисана за Нушићеву комедију Мистер долар у режији Милоша Лолића. Неговање велике светске литературе у оквиру драмског репертоара наставићемо премијером представе Мајстор и Маргарита коју ће режирати Андраш Урбан. Репертоар Сцене Раша Плаовић у наредној години биће, такође, у славу нашег Нушића, посвећен комедији. Већ на пролеће, Јован Стерија Поповић, који толико недостаје нашем репертоару, биће прочитан у режији Иве Милошевић. За крај сезоне планирамо, као и неколико претходних година, премијеру представе о Београду у сарадњи са Београдским летњим фестивалом Белеф“.