Вести

Позориште „Бора Станковић” из Врања гостује са представом „Ништа нећемо заборавити”

22 март 2024

У оквиру манифестиције „Дани Врања у Београду“, 1. априла, на Великој сцени (19,30) гостоваће Позориште „Бора Станковић” са представом „Ништа нећемо заборавити”, у драматизацији Тијане Грумић и режији Југа Ђорђевића. 

Текстуални предложак за ову драму настао је по мотивима романа Вере Ценић „Kањец фиљма” и „Иста прича”, у којима ауторка крозу фиктивну радњу прожима сопствено искуство хапшења у 19. години живота и преживљавања Голог отока, као и живота и односа према друштву много година касније.

„Вера пише језиком који је лаган, неоптерећен, лако читљив, комуникативан. Међутим, оно о чему пише је у потпуном контрасту са тим. Оно о чему Вера Ценић пише тешко може да се тако олако прихвати, а још теже да се заборави. Ипак, заборављање нам на овим просторима иде од руке. Заборавили смо штошта, а кад нас све то што смо заборавили ипак сустигне, у неком другом облику, у неком новом издању, изненађени смо тиме како је то баш нама могло да се деси. Чини се да је заборављање у човековој природи. Можда у жениној није. Док год има оних које одбијају да забораве, које бележе, које пишу, али и оних које бирају да се сећају, да памте, да читају, можда постоји нада да ће свет једног дана бити мало бољи. Зато је неопходно да и историја, као готово искључиво мушка прича о прошлости, почне да се сагледава и из неких других перспектива. Перспектива оних које су по правилу заборављене”, сматра Тијана Грумић.

Уметнички тим ове представе, која је премијерно изведена 23. октобра прошле године у Врању, чине и Андреја Рондовић (сценограф), Велимирка Дамјановић (костимограф), Радомир Стаменковић (дизајн светла) и Јулија Kастелучи (композитор).   

У подели су Радмила Ђорђевић, Жетица Дејановић, Милена Стошић, Јелена Филиповић, Аница Петровић, Анђела Влајковић, Бојан Јовановић, Марко Петричевић, Марко Николић и Никола Стојковић.

Галерија