Вести

Премијера драме „Лутка са кревета број 21“ у Народном позоришту у Београду

16 октобар 2023

Представа „Лутка са кревета број 21“, по тексту Ђорђа Лебовића, у адаптацији и режији Егона Савина, као прва премијера у новој сезони у Народном позоришту у Београду, биће изведена 17. октобра (20:30) на Сцени „Раша Плаовић“.

Биће то, уједно, и прва поставка ове драме из 1968. године једног од најзначајнијих српских драмских писаца у Народном позоришту у Београду.

Радња комада, заснована на истинитим, трагичним догађајима из Другог светског рата, дешава се две деценије после његовог завршетка.

О разлозима да напише један овакав потресан текст, Ђорђе Лебовић је својевремено казао:

„Забринут сам и престрашен. Стрепим од злочина који остају некажњени, од грехова који остају неокајани. Страхујем од изједначавања невиности и кривице, правде и неправде, части и бесчашћа, од поистовећивања крвника и жртава.“ 

Редитељ Савин, који је у овој камерној драми поверио улоге Николи Ристановском, Зорани Бећић Ђорђевић и Петру Стругару, сматра да комад представља „протест против кратког памћења пред увек латентном могућношћу остварења поновног људског зла“.

„Ова истинита прича подсећа нас да сваки човек може постати жртва неразумне мржње и насиља. Своје предано трагање за правдом и истином у овој драми завршавамо са убеђењем да жртве нису искупљене и да правда није и не може бити задовољена“, најављује признати, вишеструко награђивани редитељ коме ће ово бити дванаеста режија у београдском националном театру.

Редитељ Савин потписује и избор музике, а у уметничком тиму су и Весна Поповић (сценограф), Јелена Стокућа (костимограф) и Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).

Наредна извођења биће одржана 18. и 31. октобра.

Галерија