Вести

„Успаванка за Алексију Рајчић“ гостује на „Марулићевим данима“ у Сплиту

26 април 2024

Представа „Успаванка за Алексију Рајчић”, по тексту Ђорђа Kосића и у режији Југа Ђорђевића, гостоваће 29. априла у Хрватском народном казалишту у Сплиту на 34. „Марулићевим данима“. 

Овај комад, изванредне поетске вредности и чудесне лепоте у коме се преплићу елементи традиционалног и брехтовског театра, а који ће бити изведен на затварању фестивала, стиже у Сплит са ореолом једне од најнаграђиванијих представа у региону, са укупно 18 признања.

Насловна јунакиња је фиктивна личност, а млади писац инспирацију за причу нашао је у књизи Милутина А. Поповића из 1898. године „Затворенице - Албум женског одељења Пожаревачког казненог завода”.

Судбина Алексије Рајчић је да у судару са неслободом у сваком смислу долази до злочина као јединог излаза и до затвора као неког, парадоксално, простора слободе. Она је фигура која представља све жене које су у сличној позицији и данас и у историји. 

Kроз специфичан стилски захват у ком све споредне јунаке и јунакиње сједињује у мушки и женски хор, аутор комада издваја Алексију и њено искуство, тиме их стављајући у контрапункт са деперсонализованим актерима ове приче, односно друштвом, које на крају и јесте највећа препрека у потрази ове жене за срећом и слободом.

У подели су Вања Ејдус, Ива Милановић, Новак Радуловић, Сара Ристић, Невена Милошевић, Вера Зечевић, Младен Лукић, Горан Милошевић и Данијела Милошевић. 
 

Галерија