Вести

Вељку Мићуновићу Награда за режију на 32. "Данима Зорана Радмиловића" у Зајечару

24 октобар 2023

Награда за режију на 32. "Данима Зорана Радмиловића" у Зајечару припала је Вељку Мићуновићу за представу "Очеви и оци", према истоименом роману Слободана Селенића, у драматизацији Kате Ђармати и продукцији Народног позоришта у Београду.

У образложењу новинарско - критичарског жирија, који додељује то новоустановљено признање, наведено је да је Мићуновић ово чувено Селенићево дело преточио у савремену позоришну форму која отвара и нови угао сагледавања романа. 

“Представа "Очеви и оци" у редитељском тумачењу Вељка Мићуновића је естетизована, естетизована, сведена, минималистичким средствима испричана прича о генерацијским и идеолошким сукобима у грађанској породици, која нам говори о нашој балканској располућености и о томе како је код нас тешко направити дистанцу од историјског наслеђа и идеологије, чак и унутар породице. И како то тешко бреме, као терет, носимо из генерације у генерацију, а са њим и неразумевања, сукобе, удаљавања.”

Представа је премијерно изведена 4. априла ове године на Великој сцени, а у подели су Милош Ђорђевић (Милутин Медаковић), Никола Ракочевић (Стеван Медаковић), Александар Вучковић (Михајло Медаковић), Вања Ејдус (Елизабета Медаковић), Вања Милачић (Рахела Блејк), Сена Ђоровић (Нанка), Ива Милановић (Јелена) и Никола Ристановски (Видосав Прокић).